
Migdał
Na wzgórzach w pobliżu Alicante stu sadowników dba o jedną z największych hodowli migdałowców w Europie.
Jeden z najłagodniejszych i najcenniejszych olejków dla skóry wrażliwej

Olejek z organicznego migdału to ważny składnik w naturalnych produktach kosmetycznych marki Weleda, przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej. De facto jest to najbardziej poszukiwany i najwyżej ceniony olejek pielęgnacyjny. Od olejków dla dzieci, po formuły nawilżające do twarzy, olejek migdałowy zapewnia najdelikatniejszą pielęgnację skórze wrażliwej, suchej lub podrażnionej. Firma Weleda zauważyła, że – w ostatnich latach – popyt na nasze produkty do skóry wrażliwej znacznie wzrósł, gdyż nowoczesny styl życia i zanieczyszczenia atmosferyczne spowodowały zwiększoną wrażliwość skóry. Aby zaspokoić to zapotrzebowanie, przywiązujemy ogromną wagę do jakości migdału, tak aby spełniał najwyższe starndardy.
Firma Weleda współpracuje ze spółdzielnią Manan w hiszpańskim regionie Walencji. Stąd właśnie pochodzi regularna dostawa organicznie uprawianych migdałów. Na wzgórzach w pobliżu Alicante stu sadowników dba o jedną z największych hodowli migdałowców w Europie. Partnerska współpraca firmy Weleda ze spółdzielnią Manan kwitnie dzięki podzielanej przez obie strony filozofii zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska. Można dostrzec to w tak prostych szczegółach, jak ekonomiczne wykorzystywanie wody na obszarze ponad 6000ha. Sadownicy celowo oszczędzają wodę – cenne dobro w Hiszpanii, ponieważ nadmierne nawodnienie mogłoby w rezultacie doprowadzić do zasolenia, erozji i obniżenia żyzności gleby.

Zaangażowanie w zrównoważony rozwój
Ograniczając zużycie wody, sadownicy myślą w perspektywie długoterminowej, ale wynikają z tego określone konsekwencje. Plony, jakie pozyskuje ta grupa ekologicznie myślących ludzi sięgają 500kg migdałów na hektar, a więc zaledwie 1/10 tego, co można by pozyskać przy zastosowaniu metod uprawy intensywnej, jak na plantacjach w Kalifornii. Chcąc wspierać ich zaangażowanie w zrównoważony rozwój, Weleda - jako klient - musi zagwarantować, że mniejszy plon zostanie skompensowany wyższymi cenami, gdyż tylko wówczas sadownicy otrzymają godziwą zapłatę.
Zbieranie plonu na wzgórzach wiąże się z dużym nakładem pracy i z koniecznością pracy zespołowej. Wyposażeni w siatki i drągi, dwaj doświadczeni zbieracze poświęcają około 10minut na zebranie owoców z każdego drzewa. Zbiór migdałów nie jest tak łatwy, jak mogłoby się wydawać – siatki wypełnione migdałami są bardzo ciężkie, a praca wymaga ogromnego wysiłku: zginania się, pochylania i rozciągania. Ale sadownicy są pełni zapału – motywuje ich długoterminowa współpraca partnerska z firmą Weleda. Są dumni z tego, że dostarczają wysokiej jakości migdały. Umiejętnie obchodzą się z zebranym plonem, aby szybko i ostrożnie wysuszyć go po zebraniu.

Delikatne przetwarzanie
W pierwszej fazie przetwarzania specjalne maszyny usuwają zielone części i miękkie łupiny owoców. W ten sposób otwiera się słodkie migdały i obnaża ich cenne pestki. Większość plonu spółdzielni Manan sprzedawana jest jako wysojakościowe organiczne migdały przeznaczone do spożycia, ale około ¼ plonu przetwarzana jest w procesie miażdżenia (tłoczenia) i filtracji w prasie do oleju. Poszukiwany olejek jest następnie rafinowany i certyfikowany jako organiczny, zanim trafi do zakładów produkcyjnych firmy Weleda w Szwajcarii, Niemczech i Francji. Tam, po przejściu restrykcyjnej kontroli jakości i po przetworzeniu, staje się częścią najdelikatniejszych produktów pielęgnacyjnych marki Weleda.