natura

Sezam

Organiczny olejek sezamowy to podstawowy składnik wielu produktów do pielęgnacji ciała marki Weleda. Olej sezamowy z organicznych upraw pozwala zachować odpowiedni poziom nawilżenia skóry, odnawia naturalne sebum i zapobiega wysuszaniu skóry.

Pozwala zachować odpowiedni poziom nawilżenia skóry i zapobiega wysuszaniu skóry.

Organiczny olejek sezamowy to podstawowy składnik wielu produktów do pielęgnacji ciała marki Weleda: od odświeżających kremowych płynów pod prysznic po pielęgnację dla niemowląt. Olej sezamowy z organicznych upraw pozwala zachować odpowiedni poziom nawilżenia skóry, odnawia naturalne sebum i zapobiega wysuszaniu skóry.

Większość naszych zapasów organicznego oleju sezamowego pochodzi z południowego Meksyku, gdzie utrzymujemy długotrwałe relacje partnerskie z lokalną firmą rodzinną - Sesajal, która stanowi wspaniały przykład tego, jak środowisko i wszyscy zaangażowani w projekt korzystają ze zrównoważonych praktyk biznesowych. Ponad 200 farmerów pracuje na obszarze 500ha w zróżnicowanym geograficznie stanie Meksyku, gdzie zbierają najwyższej klasy sezam.

Współpraca partnerska firm Weleda i Sesajal skupia się na restrykcyjnej polityce środowiskowej, wymaganiach naszych klientów i jakości życia lokalnych farmerów. Farmerzy, związani kontraktem z firmą Sesajal uprawiają sezam według zasad rolnictwa organicznego. Zebrany sezam przetwarzany jest bezpośrednio we własnej olejarni firmy Sesajal. Zarobki farmerów są wyższe od średnich, z więc plony sezamu stanowią lukratywny dodatkowy dochód dla miejscowych gospodarzy, którzy pracują również na plantacjach bananów, ananasów i papai. Ta niezawodna współpraca zapewnia farmerom bezpieczną przyszłość i powstrzymuje ich przed migracją do slumsów wielkich metropolii.

Jednakże praca z takim surowcem nie jest łatwa. Dla nas najważniejszą zasadą jest rozwaga w kwestii pozyskiwania i przetwarzania surowców, gdyż cały łańcuch dostaw – od uprawy do pakowania, musi umożliwiać pełną kontrolę. Aby odróżnić organiczne ziarno sezamu od zwykłego, jest ono błyskawicznie znakowane tuż po zborach, jeszcze na polu, gdzie otrzymuje od farmerów etykietę ‘Organico Ajonjoli’. A zatem ziarno dociera do tłoczarni oleju w Guadalajara wyraźnie oznakowane i może być przechowywane bez obawy pomyłki czy zanieczyszczenia krzyżowego.

Zbierany ręcznie

Sezam zbierany jest przede wszystkim ręcznie. Od czterech do sześciu farmerów może zebrać plon na obszarze 0,4ha dziennie. To oczywiście bardzo pracochłonne zajęcie, a więc jednym z naszych głównych wyzwań jest zwiększenie wydajności produkcji i podniesienie dochodów farmerów. W tym celu, w 2009 roku, zakupiliśmy trzy kombajny i przekazaliśmy trzy traktory, co pomogło zwiększyć produktywność i dochody. Firma Sesajal zatrudnia dwóch inżynierów rolnictwa, którzy – razem z rolnikami – uprawiają pola i pomagają zwiększyć plony. Jakość gleby zostanie poprawiona, a pola będą nawożone kompostem. Obecnie plony zbierane są raz w roku, ale w planach długofalowych możliwy będzie dodatkowy zbiór, w porze suchej – od lutego do maja.

Odkryj pozostałe projekty