Pastwin

Zapewnia zdrowe dziąsła i zęby.

Łatwy do przeoczenia

Pastwin to jedna z tych roślin, które nigdy nie zwyciężą w konkursie piękności. Gęsty krzaczek uwielbia suche i skaliste stanowiska i na pierwszy rzut oka wydaje się nieatrakcyjny. Ale - jak wiele innych roślin, które łatwo jest przeoczyć – posiada wyjątkowe walory wewnętrzne. Pastwin to roślina endemiczna rejonu, który rozpościera się u stóp Andów (Boliwia, Peru i Ekwador), gdzie ludność tubylcza doceniała go zawsze jako roślinę leczniczą, stosowaną przede wszystkim przy zapaleniach jamy ustnej. W związku z rosnącą popularnością pastwinu, ilość eksportowanych roślin znacznie wzrosła w ostatnich latach, co niestety zagraża jego istnieniu. Dlatego właśnie, od 4 lat pozyskujemy pastwin z określonych miejsc w Peru, gdzie zaangażowaliśmy się we wspieranie zrównoważonych i odpowiedzialnych społecznie zbiorów dzikich roślin. Ochrona ludzi i siedlisk zawsze bardzo leży nam na sercu.  

Istotne właściwości

Korzeń pastwinu zawiera kojące taniny (garbniki roślinne), które ekstrahujemy od lat, aby używać ich w ekstraktach alkoholowych w naszej gamie stomatologicznej. Jego charakterystyczny czerwonawy kolor utrzymuje się nawet w produktach końcowych. Taniny wzmacniają dziąsła, a jednocześnie łagodzą podrażnienia jamy ustnej. Zdrowa jama ustna i mocne zęby to nie tylko atut urody i uczucie komfortu, lecz także istotny czynnik zdrowia całego organizmu.