Rozmaryn

Wspomaga krążenie krwi i podnosi na duchu.

Rozmaryn to krzepka roślina o lirycznej nazwie. Ros marinus pochodzi z łaciny i oznacza „rosę morską/kropelki wody morskiej”. W czasach starożytnych rozmaryn był dedykowany bogom, zwłaszcza greckiej bogini miłości Afrodycie, dlatego uważany był za symbol miłości. Roślina czuje się jak u siebie w domu na wybrzeżu Morza śródziemnego. Występuje od Portugalii do Wysp Jońskich. Wiecznie zielona i niskopienna, uwielbia gorące i suche stanowiska. W razie konieczności jest w stanie przetrwać w ekstremalnie niskiej temperaturze: temperatura -20oC wydaje się jej nie szkodzić.

Doskonałe właściwości olejku z rozmarynu

Choć starożytni Grecy cenili rozmaryn jako roślinę symboliczną i kultową, nie wiedzieli zbyt wiele o jej właściwościach leczniczych. Nie znajdujemy żadnych dowodów na piśmie na jej praktyczne stosowanie. Dopiero w średniowieczu odkryto wiele cennych właściwości jej olejku eterycznego. Rozmaryn ma silne działanie rozgrzewające, pomaga w trawieniu, pobudza krążenie i stymuluje nerwy. Jest również w stanie uśmierzać reumatyzm i migrenę oraz ma działanie antyseptyczne. Jako dodatek do kąpieli dowiódł, że działa terapeutycznie na infekcje i źle gojące się rany. Jest dobrze wchłaniany w postaci maści, aby zapewnić skuteczny efekt.

W naszych produktach leczniczych i kosmetycznych stosujemy rozmaryn, aby pobudzać krążenie. Jego intensywny zapach podnosi na duchu i przeciwdziała zmęczeniu. Można stosować go doustnie, w postaci naparu, ale również zewnętrznie - jako maść lub esencję.