Słonecznik

Puszta, Węgry
Map of Hungary - Sunflower

Olej z ziaren organicznego słonecznika posiada wiele właściwości odżywczych

Pośród suchych trawiastych równin centralnej części Węgier mienią się na polach jaskrawo żółte kwiaty słoneczników. To węgierska puszta – niegdyś bezkresne połacie trawy, a dziś źródło certyfikowanego oleju ze słonecznika, uprawianego organicznie jako składnik produktów marki Weleda.

Podążając za ruchem słońca

Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej i Środkowej, gdzie rdzenna ludność amerykańska wykorzystywała jego nasiona jako bogate źródło tłuszczu. Nasiona trafiły do Europy, przywiezione w XVI wieku przez hiszpańskich żeglarzy. I od tamtej pory słonecznik pozostaje swojską ozdobą gospodarstw i ogrodów w całej Europie. Jego taksonomiczna nazwa helianthus annuus (słonecznik zwyczajny) pochodzi od greckich słów: helios, czyli słońce i anthos - kwiat. W słoneczne dni otwarty kwiat słonecznika podąża za wędrującym po niebie słońcem i powraca do swojej pierwotnej pozycji o zmierzchu. W pełnym rozkwicie wygląda jak popularny wizerunek słońca: przypomina prosty dziecięcy rysunek promiennej żółtej tarczy, okolonej płatkami. Nie dziwi zatem, że słowo „słońce” stanowi część jego nazwy w tak wielu różnych językach. Słonecznik po niemiecku to sonnenblume, po francusku tournesol, a tu na Węgrzech - napraforgó, czyli „ten, który obraca się ku słońcu”.

Słonecznik potrzebuje ziemi bogatej w humus i składniki odżywcze, a także odpowiedniej ilości wody, zapylających owadów i oczywiście najważniejszego czynnika - ciepła słonecznego. Takie warunki spełnia węgierska puszta, gdzie nasi partnerzy uprawiają także orkisz, pszenicę i owies. Pod koniec lata liście słonecznika więdną, a zielone spody główek żółkną. Teraz nasiona są dojrzałe i mogą być już zebrane przez tego samego rolnika, który zbiera z pól zboże. Nasiona są bogate w olej: z 20 kg nasion słonecznika można wytłoczyć około 7kg oleju słonecznikowego, a więc Weleda otrzymuje od swoich węgierskich partnerów mnóstwo wysokiej jakości, certyfikowanego, organicznego oleju.

Idealny do wyrobu kosmetyków

Co więcej, Weleda pozyskuje olej słonecznikowy wyłącznie organicznej jakości, z obszarów o wysoko rozwiniętej kulturze olejowej. Rośliny tu uprawiane mają większą zawartość kwasu oleinowego niż zwykłe słoneczniki. Pozyskany z nich olej jest bardziej stabilny i trwały oraz idealny do łączenia z innymi kosmetycznymi olejkami. Olej słonecznikowy słynie z cennych właściwości: jest czysty i odżywczy, dlatego stosujemy go w wielu naturalnych produktach kosmetycznych, również w naszej unikatowej odżywczej gamie z granatem.

Odkryj pozostałe projekty

Składnik

Olej z pestek słonecznika

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil

Olej słonecznikowy to lekki, jasnożółty bądź przejrzysty olej roślinny. Doskonale nadaje się do masażu i pielęgnacji skóry normalnej lub mieszanej. W związku z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas linolowy i oleinowy, olej słonecznikowy  posiada właściwości pielęgnacyjne. Jest również dobrym nośnikiem substancji aktywnych.