zdrowie

Nagietek w dziale przetwórstwa

Zbiór odbywa się w ścisłej koordynacji z działem przetwórstwa. Oznacza to, że w Weleda gromadzimy tylko tyle, ile faktycznie przetwarzamy. Natychmiast po zbiorach, świeżo zebrane kwiaty i zioła trafiają do oddalonego o pięć minut działu przetwórstwa roślin.

Dział przetwórstwa przy Ogrodach Weleda

Natychmiast po zbiorach świeże kwiaty i zioła są dostarczane do zakładu przetwórstwa roślin.

Przetwórstwo

Nowoczesny budynek otoczony jest naturą, a jego taras wychodzi na małe jezioro i tuż obok położony ogród roślin leczniczych. W murach tej niewielkiej placówki pracuje Anita Müller i jej współpracownicy.

Zadanie Müller polega na pozyskaniu tego, co najlepsze z każdej rośliny i zachowaniu jej właściwości naturalnymi metodami. W produkcji ekstraktu z nagietka robi wszystko, aby pozyskać jak najwięcej aktywnych składników, które wejdą w skład naszych maści, kremów, olejków i esencji.

W celu zachowania cennych substancji i właściwości nagietka stosujemy czynniki ekstrakcyjne, takie jak alkohol, woda i olej.

Obserwuję nagietek z bliska - jak rośnie, jak zostaje zebrany u szczytu dojrzałości, a następnie dostarczony do nas w dziale przetwórstwa roślin

Anita Müller, pracująca dla Weleda od ponad 25 lat

Ekstrakt alkoholowy

Ekstrakt z nagietka na bazie alkoholu jest przygotowany do użycia w naszych maściach leczniczych i naturalnych kosmetykach. Świeże kwiaty i zielone zioła są rozdrabniane w ciągu kilku sekund w dużych misach ze stali nierdzewnej. Miazga roślinna jest mieszana z etanolem i wodą, napełniana do jeszcze większych pojemników ze stali nierdzewnej i przechowywana w temperaturze około 20 stopni Celsjusza. "Środek ten przechowuje informacje o roślinie, dzięki czemu składniki czynne nagietka są przenoszone do czynnika ekstrakcyjnego" - wyjaśnia Müller. Następnie miazga jest prasowana i ponownie spoczywa przez trzy miesiące, zanim uzyskana nalewka w kolorze ciemnozielonym zostanie odfiltrowana.

Ekstrakt alkoholowy

Aktywne skadniki nagietka są przenoszone do czynnika ekstrakcyjnego

Ekstrakt solankowy

"Nasz ekstrakt z solanki, stosowany w płynie do kąpieli dla dzieci, jest wyjątkowo delikatny i łagodny", mówi Anita Müller. Zamiast oleju lub alkoholu, tym razem stosowana jest solanka. Jest to mieszanka wody i soli morskiej i służy do zachowania właściwości nagietka. Zgniecione kwiaty nagietka łączy się ze słoną wodą, a następnie przykrywa grubą warstwą soli morskiej i przechowuje w zamkniętym naczyniu ekstrakcyjnym. Po dziesięciu dniach ekstrakt jest wyciskany i filtrowany. Ta specjalna procedura stosowana jest wyłącznie w naszym Kremowym płynie do kąpieli z nagietkiem.

Ekstrakt solankowy

Stosowany wyłącznie do produkcji Kremowego płynu do kąpieli z nagietkiem

Ekstrakt olejowy

Do produkcji naszych kremów do skóry i produktów do pielęgnacji ciała stosujemy ekstrakt olejkowy z nagietka, wytwarzany w podobny sposób, jak ekstrakt alkoholowy, tylko w tym przypadku stosujemy suszoną roślinę. Aby otworzyć komórki rośliny, suche rośliny spryskuje się cienką warstwą etanolu. Następnie pulpa roślinna jest mieszana z naturalnym olejem roślinnym, takim jak olej sezamowy lub migdałowy. Ekstrakcja odbywa się przez 4,5 godziny w temperaturach do 68 stopni Celsjusza. Podobnie do procesu przenoszenia, który zachodzi podczas ekstrakcji alkoholem, olej absorbuje i zachowuje właściwości nagietka. Po schłodzeniu i sprasowaniu, klarowny koncentrat może być stosowany jako składnik w naszych produktach.

Ekstrakt olejowy

użyto wysuszonej rośliny