Natura

Maca – Lepidium meyenii

Profil botaniczny

Rdzenni mieszkańcy od tysięcy lat stosowali korzeń maca jako niezwykle wartościowe pożywienie oraz w lecznictwie. Ta wytrzymała roślina zielna z aromatycznym korzeniem należy do rodzaju Lepidium i rośnie na dużych wysokościach w Andach. Weleda wykorzystuje ją w kosmetykach ze względu na jej zalety w pielęgnacji skóry.

Wzmacniająca bulwa Inków

Według źródeł historycznych wojownicy Inków wzmacniali się macą przed każdą bitwą – wierzyli, że roślina zwiększa ich zdrowie, siłę i wytrzymałość. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej nadal używają ją jako roślinę leczniczą i pożywienie. Jej korzenie mają wysoką wartość odżywczą, porównywalną do kukurydzy, ryżu i pszenicy.

Jako pokarm, świeży korzeń maca jest zwykle gotowany w słonej wodzie. Z suszonych korzeni można zrobić słodki budyń znany po hiszpańsku jako mazamorra. Zielone liście maca smakują jak rzeżucha i można je jeść jako sałatkę. Roślina zyskała również światową reputację: proszek i kapsułki Maca są dostępne jako suplement diety, często z dodatkiem witaminy C. Proszek i korzeń mają słodki smak. Maca może być dodawana do koktajli, mleczek orzechowych, deserów i musli, przypisuje się jej także działanie rewitalizujące.

Maca, peruwiański skarb

Maca (Lepidium meyenii) to roślina, która rośnie na dużych wysokościach i w ekstremalnych warunkach pogodowych: pochodzi z wysokich płaskowyżów peruwiańskich Andów, gdzie rozwija się na wysokości od 3500 do 4500 metrów nad poziomem morza. Charakteryzuje się niezwykłą żywotnością i odpornością. Nie przeszkadzają jej ani upały w ciągu dnia, ani mróz w nocy, a także dobrze radzi sobie ze słabą glebą, intensywnym nasłonecznieniem i silnymi wiatrami.

Zielna, na ogół dwuletnia roślina maca dorasta do 20 centymetrów wysokości. Należy do rodziny rzeżuchowatych i  kapustowatych (krzyżowych). Rośliny mają mięsiste liście, które tworzą gęste rozety i rosną wzdłuż ziemi jak mata, co chroni je przed silnymi wiatrami. Wiechy o białych kwiatach pojawiają się w drugim roku wegetacji.

W okresie kwitnienia od lipca do października maca wydziela silny zapach. Korzenie  są zwykle zbierane w czerwcu. Różnią się kolorem i mogą mieć zabarwienie od białego i żółtego do różowego i czerwonego. Maca jest również znana jako „peruwiański żeń-szeń”.

Nowo odkryte korzyści kosmetyczne

Jako pokarm maca zapewnia energię i siłę. Korzeń maca zawiera węglowodany, białka, lipidy i błonnik, a także wapń, potas, magnez i żelazo. Chociaż jego korzyści zdrowotne są znane od dawna, zawarte w nim białka roślinne są również szczególnie interesujące z kosmetycznego punktu widzenia. Weleda wykorzystuje peptydy maca, które są ekstrahowane z białek korzenia  w procesie fermentacji enzymatycznej. Ich wyjątkowa moc tkwi w ich naturalnym pochodzeniu. Jako innowacyjny składnik aktywny w produktach kosmetycznych, peptydy uwalniają pełny potencjał regeneracyjny korzenia maca, tworząc rewitalizującą formułę dla skóry, naszego największego narządu zmysłów. Peptydy maca aktywują odnowę komórkową i wspomagają naturalne procesy regeneracyjne skóry, a także poprawiają jej elastyczność i zmniejszają widoczne oznaki starzenia..

„Postrzegamy roślinę jako coś więcej niż tylko aktywny składnik”, wyjaśnia Lilith Schwertle, praktyk medycyny alternatywnej i konsultant ds. kosmetyków naturalnych w firmie Weleda. „Korzystamy również z jego symbolicznego znaczenia i odkrywamy jego sekrety, ponieważ holistyczne działanie naszych produktów jest dla nas bardzo ważne.”

Postrzegamy roślinę jako coś więcej niż tylko aktywny składnik. Korzystamy również z jego symbolicznego znaczenia i odkrywamy jego sekrety, ponieważ holistyczne działanie naszych produktów jest dla nas bardzo ważne.
wyjaśnia Lilith Schwertle, praktyk medycyny alternatywnej i konsultant ds. kosmetyków naturalnych w firmie Weleda.